Cornice Construction Logo

Renovation of a 1970's Mercer Island Home

  • Front elevation before renovation
  • Black berry bushes covered the back yard
  • Hall bathroom tiles were missing and pink!
  • Master bath only had a toilet and sink
  • Kitchen after some cleaning
  • Vines growing into the dining room from the patio
  • Patio overgrown with ivy
  • Front elevation after renovation includes a two car garage
  • Living room from the entry
  • New gas fireplace insert
  • Living room showing front entry and existing bookcase
  • New kitchen with cherry cabinets, granite counter tops and under cabinet lighting
  • New center island with kitchen sink facing living area
  • Dining area looking out at a wonderful territorial view
  • Dining area from the living room
  • Master bedroom was given a new walk-in closet
  • Master bath was enlarged to add a shower
  • Second bedroom upstairs
  • Main level hall bathroom beautifully redone
  • Family room downstairs with new gas insert
  • One of the two downstairs bedrooms
  • Downstairs bath
  • Patio after the vines were cleared out
  • Backyard fence was replaced and grass reseeded after all the black berry bushes were removed.
  • Backyard from the same angle when the plants had not been taken out.

This daylight basement home had seen better days. The back yard was overgrown with blackberrys, so tall that they grew up and over the second floor deck. The deck was dangerously rotted.

The home had three bedrooms on the main level and two bedrooms on the lower level. Cornice Construction recommended removing one of the bedrooms upstairs to create a walk-in closet for the master bedroom and enlarge the closet and the area for the second bedroom. A two story masonry fireplace was removed to allow for a shower in the master bath and a zero clearance fireplace in the basement family room. Walls separating the kitchen, dining area, and living area were removed to create a Great room. The kitchen sink was moved from the outside wall to the island that was created facing the living room. The kitchen was recreated with cherry cabinets, granite counter tops and stainless steel appliances. When the carpet was taken up on the main level, beautiful hardwood floors were exposed. They were repaired and refinished.

Cornice Construction enclosed the carport to create a two car garage. The blackberry bushes were removed, the fencing was replaced, the yard was leveled and reseeded and the large backyard became an inviting area for entertaining.

Some thought this home would need to be torn down, but Cornice Construction was able to give it a new life. The house had gone from being an eye sore to a welcome member of the neighborhood.


"Trust us to get your project done right, on schedule, within budget and meet your expectations."